Deel deze pagina

NIEUWS VAN DE MUSEUMCLUB


PROGRAMMA 2024

 

16 januari 2024        KUNSTMUSEUM/DEN HAAG.

 

19 maart 2024          HUIZE WARMONT /WARMOND in combinatie met SPINOZAHUIS/RIJNSBURG 

 

17september 2024   HORTUS BOTANICUS/LEIDEN

 

19 november 2024   TROPENMUSEUM/AMSTERDAM

 

Bezoek aan een museum is net als het lezen van een boek. Een persoonlijke beleving.

 

Groeten Adrine.
_____________________________________________________________________________


2 weken voor het geplande museumbezoek ontvang je info via de Groepsapp


Graag alleen aangeven als je meegaat! Dit in in verband met het aanvraag voor rondleidingen. Kosten worden hoofdelijk omgezet.

 

We spreken af om 11.00 uur in het desbetreffende museum, waar we verzamelen.

 

Mocht je in de groepsapp willen meldt dit dan bij:

Paulien 0610020468

Adrine 0610606756

 

Houdt ook regelmatig de website in de gaten voor nieuws, informatie of verslagjes van de museumbezoekjes.

 

Adrine van der Put

____________________________________________________________________________


MUSEUMBEZOEK 2E HELFT 2023

HET BEZOEK AAN HET MAURITSHUIS

 

De rondleiding was gepland vanaf 12.15 uur zodat er vooraf met elkaar van een “kopje koffie met” werd genoten in het restaurant van het Mauritshuis waar de deelnemers, zowel fietsers en busreizigers, zich verzamelden. De rondleiding werd verzorgd door Gonny Mejan. Een zeer gedetailleerde rondleiding, Omdat we allen leden zijn van het vrouwennetwerk heeft Gonny speciaal aandacht besteed aan de vrouwelijke schilders die in het verre verleden sporadisch bekendheid kregen.

Begonnen werd met een uitvoerig stukje geschiedenis van het Mauritshuis, met het advies om vooral een kijkje te nemen op de website van het Mauritshuis. Gonny maakte ons eveneens attent op de tentoonstelling Roofkunst die  tot 07/01/2024 is te bezichtigen. Zeker de moeite waard. Na de zeer informatieve rondleiding werd besloten met elkaar nog een hapje te eten en daarna ging iedereen weer huiswaarts met een voldaan gevoel en uiteraard met bewondering voor de uitvoerige informatie over alles wat er in het Mauritshuis is te bewonderen.


Paulien

________________________________________________________________________________

 MUSEUMBEZOEK DE LAKENHAL


Dinsdag 19 september werd de Lakenhal in Leiden bezocht door de VNK museumbezoekers.

Begonnen werd met een heerlijk kopje koffie en een hartelijk welkom aan de nieuwe deelneemsters Carla Houwaard en Ria Dubbelaar.

De rondleiding kon helaas niet vervroegd worden zodat we eerst individueel een kijkje konden nemen.

Op het afgesproken tijdstip werden we toegesproken door onze gids Els. Gewapend met een maquette gaf ze uitleg over het gebouw in de huidige vorm.

De Lakenhal werd een stadsmuseum waarin Leidse kunst, geschiedenis en kunstnijverheid verweven zijn tot één geheel.

Sinds de verbouwing in 2019 bestaat het gebouw uit vier verschillende bouwdelen met ieder hun eigen karakter en sfeer.

We werden geïnformeerd over het Leids laken, de verwerking, de loodjes, de kleuren en de handel.

Langs de schilderijen van Rembrandt en Lievens vertelde onze gids Els over de samenwerking van beide schilders, het delen van het atelier met attributen en familieleden die model stonden.

Aansluitend werd er genoeglijk geluncht en kon met een voldaan gevoel terug worden gekeken op een geslaagd uitstapje.


Paulien

 

MUSEUMBEZOEK 1e HELFT 2023

MUSEUMBEZOEK NOORDBRABANTS MUSEUM


Op 21 maart, het begin van de lente, verzamelden we om 09.00 uur om met de trein naar Den Bosch te gaan. Heerlijk relaxed en geanimeerd keuvelend kwamen we om 11.00 uur in Den Bosch aan. De rondleiding begon 12.00 uur dus vooraf tijd voor een bezoekje aan bakker Jan de Groot, vermaard om zijn Bossche Bollen. Een ware smulpartij in een bomvol bovenzaaltje. Aansluitend een korte wandeling naar het museum. De entree is koninklijk, statig trappenhuis, mooie schilderijen en diverse tentoonstellingen van allerlei aard. De keuze van ons was Van Gogh in Brabant.

Een enthousiaste en kundige rondleidster liet ons kennismaken met werken van Van Gogh waarin zijn liefde voor de provincie Brabant, waar de wieg van Vincent stond, werd vastgelegd. Schilderijen, brieven, persoonlijke documenten, animatie en bijzondere objecten waren te bekijken, beluisteren en bezichtigen. Indrukwekkend. Verrijkt met veel wetenswaardigheden konden we het museumbezoek afsluiten.

Na een mislukte poging om een “speciale winkel” te bezoeken werd de tocht richting station ingezet. Besloten werd eerst nog een Opkikkertje te gebruiken. Dit werd een voortreffelijke lunch naar keuze in een etablissement dat terecht “'t Opkikkertje” heet.

De weg naar het station werd aanvankelijk een carnavalsroute maar met behulp van Google kwamen we toch weer bij elkaar om naar het station te gaan. In de trein werd volop gespeculeerd over de namen van de wateren die wij in de trein passeerden. Een test aardrijkskundige kennis. Iedereen geslaagd.

Voldaan en nog nagenietend keerden we huiswaarts. Een geslaagd en leerzaam uitje.


Adrine en Paulien

BEZOEK LOUWMAN MUSEUM

 

Na een schitterend fietstochtje van drie kwartier over de landgoederenroute van

Wassenaar, stond ik om 10.45uur bij de ingang van het Louwman Museum aan

de Leidsestraatweg 57 in Den Haag.
Sommigen van ons waren met de bus gekomen en anderen met de auto. In het

prachtig ingerichte restaurant met allemaal geveltjes uit de vorige eeuw stond

de koffie al klaar op onze gereserveerde tafel. Na een welkomstwoordje van Adrine,

werden we opgehaald door de gids, die ons anderhalf uur door het museum zou

rondleiden.
Eerst vertelde hij het een en ander over de bijzondere auto’s op de begane grond, sommige als enige bewaard gebleven of speciaal gemaakte exemplaren. Daarna vervolgde hij de museumroute op de 1e verdieping. Daar hingen allemaal unieke reclameposters uit de tijd van het ontstaan van de automobiel. We kregen uitleg over de verschillende schilderstijlen die invloed hadden gehad op het maken van de posters. Zo waren impressionistische en ook Art Deco invloeden duidelijk te herkennen. In het midden stond de eerste elektrische auto uit 1886, waarin de vorm het rijtuig nog duidelijk zichtbaar was. Daarna werden we rondgeleid in het deel van het museum waar de geschiedenis van het autoracen was uitgebeeld. Veel unieke exemplaren uit die tijd stonden tentoongesteld. Ook de Austin Martin DB5 uit de James Bond film Goldfinger was hier te zien. Alle auto’s waren prachtig gerestaureerd  en gedecoreerd met kamerhoge foto’s uit die tijd . Tenslotte liepen we nog verder over de benedenverdieping waar oudere auto’s waren tentoongesteld, zoals de eerste Nederlandse Spijker en Eysink. Een voor ons een totaal onbekend merk, waarvan ook maar een heel beperkt aantal was geproduceerd. De tijd was te kort om het hele museum te bekijken en onze gids was dan ook zeker nog niet uitverteld. Een goede reden om nog eens terug te gaan.
Daarna volgde een gezellige lunch waarin er alle tijd was om na te praten. Iedereen was het erover eens dat het museum vele malen mooier was dan we hadden verwacht, met veel oog voor kleine details. Kortom meer dan een bezoek waard.

Gonny Méjan