MUSEUMBEZOEK 1e helft 2022


VAN DE MUSEUMCLUB

Het eerste museumbezoek in 2022 is gelukt.

Met 9 enthousiastelingen hebben we een bezoek gebracht aan het Kunstmuseum in Den Haag. De sportievelingen onder ons kwamen per fiets. Annie heeft er zelfs een extra rondje Den Haag bij gefietst, maar het lukte haar toch tijdig aanwezig te kunnen zijn. Onze vertrouwde enthousiaste gids Monique Varma overlaadde ons met veel weetjes over Alfonso Mucha. Bekend van weelderige illustraties, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. De Tsjechische kunstenaar heeft in Parijs veel furore gemaakt met zijn kunstwerken. Hij wordt van de ene op andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda, ontworpen voor superster Sarah Bernhardt. Monique wist ons te vertellen dat Sarah Bernhardt van Nederlandse afkomst was. Le style Mucha staat synoniem voor de Art Nouveau: de moderne stroming die het straatbeeld van Parijs domineert. De affiches en illustratie van de Tsjechische kunstenaar waren zo populair dat ze van straat werden gestolen. Het Kunstmuseum toont een ruime collectie van het werk dat Alfonso Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late 19e eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha – de plek waar het allemaal begon. Verrijkt met veel informatie gingen de fietsers richting Scheveningen voor een lekker vishapje om daarna de tocht naar Katwijk te volbrengen. Een geslaagd museumbezoek!
___________________________________________________________________________________________

BEZOEK AAN HET LISSE ART MUSEUM

Bezoek aan het LAM – Lisse Art Museum – woensdag 1 juni 2022

Met 10 sportieve dames van de museumclub werd de fietstocht gereden naar het LAM. Vooraf een kleine tussenstop bij het treinstation Lisse waar een heerlijk kopje koffie werd gedronken.

In het LAM werden we verwelkomt door een vriendelijke gastvrouw die alle ins en outs vertelde over het museum. Tevens werd verklaard waarom de entreeprijs, slechts € 7,50 of gratis (dit is dan een gesponsord bezoek). De intentie van deze geste is om bezoekers, jong en oud, te enthousiasmeren voor het bezoek aan een museum. Het LAM is een modern gebouw en doet denken aan museum Voorlinden in Wassenaar.

In het museum zijn gastvrouwen die informatie geven over het tentoongestelde. Alles objecten hebben te maken met levensmiddelen. Er zijn video’s en diverse objecten gemaakt van bijzondere materialen. Om wat voorbeeld te noemen: een beeld gemaakt van suikerklontjes, een schilderij gemaakt van fruit, en video van Erwin Olaf. Veel kunst waardoor je dingen anders gaat zien of voelen. Een keur aan materialen die gebruikt zijn om er een echt kunstwerk van te maken.

Bij het verlaten van het museum werden we geattendeerd op de mogelijkheid tegen een aantrekkelijk tarief een heerlijke lunch te gebruiken in de tuin bij Kasteel Keukenhof. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Het was voortreffelijk.

Aansluitend werd een toeristische route gefietst voor de museumgangers die daar tijd voor hadden en een paar van ons namen de Haarlemmertrekvaart/Leidsevaart om weer tijdig huiswaarts te keren.

Een reuze geslaagd uitje.