VAN DE LITERATUURCLUB


Dinsdag 17 oktober kwam de literatuurclub voor het eerst bij elkaar. Tien vrouwen hadden zich aangemeld. Drie waren verhinderd, maar één van onze leden kwam zomaar even kijken of deze manier van leesclub haar aan zou spreken, dus waren we met acht. Tot onze verrassing was er in de bibliotheek nog een lid van ons netwerk aanwezig, dat gezellig is aangeschoven, zodat we uiteindelijk met negen vrouwen zijn begonnen.
We werden heel gastvrij ontvangen in de bibliotheek, waar de kopjes voor de koffie al klaar stonden. Na de uitleg over de koffiemachine waar we gratis onze keuze kon maken uit verschillende soorten koffie of thee, konden we beginnen.

Om duidelijk te maken wat de bedoeling was, ben ik zelf gestart met iets te vertellen over het boek De onbedoelden van Conny van Baars. Ik vond het een boek dat je in één adem uitlas. Ik heb verteld hoe de ontmoetingen van de hoofdpersoon en de schrijfster tot stand waren gekomen, eerst toen zij beiden rond te twintig waren en toevallig jaren later voor de tweede keer. Hoe de schrijfster mandaat had gevraagd en gekregen om over het onderwerp te schrijven en wat de positieve gevolgen daarvan waren geweest voor de hoofdpersoon. Zonder inhoudelijk op het boek in te gaan, ging het daardoor toch meer leven en waren een aantal van ons heel geïnteresseerd om het ook te gaan lezen.

 

Daarna vertelden we om de beurt over een boek dat ons de laatste tijd had bezig gehouden. Zo had één van ons haar kast opgeruimd en daar het boek Komt een vrouw bij de dokter gevonden dat haar in 2006 bijzonder had verrast. Zij was het opnieuw gaan lezen en verbaasde zich erover hoe ze er nu met andere ogen naar keek. Heel grappig was dat één van ons het boek “Het Zoutpad” had gelezen en de volgende toevallig het vervolg daarop. Daardoor kregen we een inkijkje in de hele serie, die uit drie delen bestaat. Op die manier kwamen verschillende boeken voorbij.

Eén van de deelnemers had de laatste tijd geen boeken gelezen. Zij had mij gevraagd of ze toch zou komen. Dat is nu juist het fijne van deze manier van literatuurclub. Er is geen verplichting om elke bijeenkomst met een boek te komen. Als je niet aan lezen toe bent gekomen, raak je op deze manier vanzelf geïnspireerd om weer te gaan lezen.
Kortom het was een heel geslaagde ochtend met veel dank aan de gastvrijheid van de bibliotheek.
Volgende bijeenkomst: de derde dinsdag in december. Lijkt het je leuk om aan te sluiten? Laat het dan even weten door een appje of mailtje te sturen naar Gonny Méjan, 0636075401, praktijkmejan@gmail.com.