VAN DE LITERATUURCLUB

Verslag Literatuurclub 11 juni 2024

 

In de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam kwam dinsdag 11 juni de Literatuurclub weer bij elkaar. Deze keer voor de zomerbijeenkomst, tevens de laatste bijeenkomst voor de vakantie. Ondanks dat er nog niet veel mensen met vakantie waren, was de opkomst niet zo groot, maar daarom niet minder gezellig. De koffiekopjes stonden alweer klaar, dus nadat iedereen zich van (gratis) koffie en thee had voorzien, konden we beginnen.

 

Het eerste boek dat werd besproken was De vrouwenslagerij van Ilja Gort, een verrassend en hilarisch boek wat zich afspeelt in een klein Frans plattelandsdorpje.
Een van ons had “De nomade”van Anya Niewierra gelezen, omdat ze na het boek De Camino nieuwsgierig was geworden naar andere boeken van deze schrijfster.
De wapens neer! van Bertha von Suttner is voor het eerst sinds 100 jaar in het Nederlands verkrijgbaar, maar is nog net zo aangrijpend en heeft nog niets aan actualiteit verloren. Haar boek werd door tsaar Nicolaas II gelezen, wat er uiteindelijk toe leidde dat het Vredespaleis werd gebouwd.
Dit verhaal over wat een oorlog teweegbrengt in een familiegeschiedenis leidde tot het nogmaals bespreken van het boek De zoon van de verhalenverteller van Pierre Jarawan, wat een inkijkje geeft in de geschiedenis van een familie in Libanon en het boek Wat mama niet vertellen kon van Marcel Maassen, wat gaat over het continu in de oorlog betrokken worden van Oekraïne.
Wat ook terugkwam was het boek Schemerleven van Jaap Robben wat zo aangrijpend ingeleefd is geschreven door een mannelijke schrijver, terwijl het boek gaat over een jonge vrouw in de jaren ‘60, die ongepland zwanger raakt van een getrouwde man.
Dat erover heel verschillende thema’s wordt gelezen blijkt uit het boek Waar de wereld in de oceaan valt van Charles Martin. Het gaat over jonge meisjes, die verleid worden o.a. via internet tot fantastische fotoshots op prachtige jachten en uiteindelijk worden platgespoten en voor grote bedragen worden verhandeld.
Als tegenhanger van de toch wel zware en aangrijpende boeken, bracht een van ons het boek Daten voor gevorderden van Willy van der Griendt onder onze aandacht. Willy is zelf geen onbekende persoonlijkheid als schrijfster en actrice (73 jaar), zij beschrijft haar soms hilarische afspraakjes nadat ze haar profiel heeft aangemaakt op een dating-website.
Als laatste werd het boek genoemd  Niemand zoals ik van Miriam Toews, een bekende Canadese schrijfster die verschillende prijzen heeft gewonnen. Het verhaal gaat over twee zussen waarvan er één lijdt aan zware depressies en het dilemma van de andere zus om haar juist in leven te willen houden of haar te helpen een einde aan haar lijden te maken. Het boek is heel wisselend ontvangen. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen raakt het helemaal niet.
Daarmee sloten we de bijeenkomst af.

 

Heb je belangstelling gekregen door het lezen van onze verslagen en wil je ook deelnemen aan de literatuurclub? Neem dan contact op met Gonny Méjan. Het lezen van boeken is bij deze club geen verplichting. Alleen luisteren en je laten inspireren door wat anderen hebben gelezen is ook prima!

 

Gonny Méjan

_______________________________________________________________________________________

Verslag Literatuurclub 16 april 2024

l

Dinsdag 16 april kwam de Literatuurclub weer bij elkaar in de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam.

Met tien deelnemers waren we bijna compleet. Besloten werd deze keer in één groep te werken om te kijken of dat niet te onrustig zou worden. Hiervoor werden goede afspraken gemaakt over het “uit laten praten” en “geen tussentijdse onderlinge gesprekken voeren”. Dit bleek in de praktijk heel goed te werken.

Om de beurt bespraken we het boek wat ons de afgelopen periode het meest had aangesproken of geraakt.

Zo werd het boek “Een geweer, een koe en een vrouw” van Mair Shalev besproken, dit gaat over een kolonie in Israël.

Ook werd besproken  “Het kleedje van Hitler” van Bas van Benda-Beckman, wat de tweede wereld oorlog belicht vanuit een afwijkend standpunt.

Voor mensen die van reizen houden kwam het boek “Sporen naar de Horizon” van Bastiaan Brink voorbij. Heel bijzonder omdat hij niet alleen maar schrijft over wat hij ziet, maar ook de confrontatie, die hij met de bevolking is aangegaan

Een familiegeschiedenis zit eigenlijk altijd wel tussen de besproken boeken. Deze keer “De stamhouder” van Alex Munnickhof en “Het theemeisje van Yunan”van Lisa See.

Een van onze deelnemers bracht de levensbeschrijving in van George Maduro: “Ridder zonder vrees of blaam” van Kathleen Brandt, waar zij toevallig tegenaan gelopen was tijdens haar bezoek aan Buitengoed Dorrepaal in Leidschendam.

Natuurlijk kwam ook het boek “Nachtschrijver” van Jannie Jongerius voorbij. Na haar lezing was dit natuurlijk onvermijdelijk. Het bleek dat door haar lezing een aantal van ons ook andere titels van haar waren gaan lezen.

 

Al met al was het weer een gezellige en leerzame ochtend, waar onze blik zeker weer verbreed is in lees-interesse.

 

Gonny Méjan

___________________________________________________________________________________

Dinsdag 19 december was het weer zover. De literatuurclub kwam bij elkaar in de Hoofdbibliotheek op de Schelpendam, deze keer met acht vrouwen. De koffiekopjes stonden alweer klaar, dus onder het genot van een kopje koffie of thee gingen we van start. Er kwamen weer verschillende inspirerende boeken voorbij zoals: Levenslessen van een rabbijn,  geschreven door rabbijn Soetendorp, Los van alles, geschreven door Mariska Woertman over haar tocht van een aantal jaren met een zeilschip over de wereldzeeën met haar gezin en De druiven der gramschap, van John Steinbeck.

Zelf vertelde ik over het laatste boek in de serie van Cliffrock castle, een heel persoonlijk verslag van Josefien Rombouts over haar innerlijk leven tijdens haar verblijf in Schotland.

Nog verschillende andere boeken werden met veel warmte of bevlogenheid besproken. Ben je er nieuwsgierig naar, sluit je dan aan bij de literatuurclub en raak ook weer geïnspireerd om boeken te lezen waar anderen heel enthousiast over zijn.

 __________________________________________________________________________________


Dinsdag 17 oktober kwam de literatuurclub voor het eerst bij elkaar. Tien vrouwen hadden zich aangemeld. Drie waren verhinderd, maar één van onze leden kwam zomaar even kijken of deze manier van leesclub haar aan zou spreken, dus waren we met acht. Tot onze verrassing was er in de bibliotheek nog een lid van ons netwerk aanwezig, dat gezellig is aangeschoven, zodat we uiteindelijk met negen vrouwen zijn begonnen.
We werden heel gastvrij ontvangen in de bibliotheek, waar de kopjes voor de koffie al klaar stonden. Na de uitleg over de koffiemachine waar we gratis onze keuze kon maken uit verschillende soorten koffie of thee, konden we beginnen.

Om duidelijk te maken wat de bedoeling was, ben ik zelf gestart met iets te vertellen over het boek De onbedoelden van Conny van Baars. Ik vond het een boek dat je in één adem uitlas. Ik heb verteld hoe de ontmoetingen van de hoofdpersoon en de schrijfster tot stand waren gekomen, eerst toen zij beiden rond te twintig waren en toevallig jaren later voor de tweede keer. Hoe de schrijfster mandaat had gevraagd en gekregen om over het onderwerp te schrijven en wat de positieve gevolgen daarvan waren geweest voor de hoofdpersoon. Zonder inhoudelijk op het boek in te gaan, ging het daardoor toch meer leven en waren een aantal van ons heel geïnteresseerd om het ook te gaan lezen.

 

Daarna vertelden we om de beurt over een boek dat ons de laatste tijd had bezig gehouden. Zo had één van ons haar kast opgeruimd en daar het boek Komt een vrouw bij de dokter gevonden dat haar in 2006 bijzonder had verrast. Zij was het opnieuw gaan lezen en verbaasde zich erover hoe ze er nu met andere ogen naar keek. Heel grappig was dat één van ons het boek “Het Zoutpad” had gelezen en de volgende toevallig het vervolg daarop. Daardoor kregen we een inkijkje in de hele serie, die uit drie delen bestaat. Op die manier kwamen verschillende boeken voorbij.

Eén van de deelnemers had de laatste tijd geen boeken gelezen. Zij had mij gevraagd of ze toch zou komen. Dat is nu juist het fijne van deze manier van literatuurclub. Er is geen verplichting om elke bijeenkomst met een boek te komen. Als je niet aan lezen toe bent gekomen, raak je op deze manier vanzelf geïnspireerd om weer te gaan lezen.
Kortom het was een heel geslaagde ochtend met veel dank aan de gastvrijheid van de bibliotheek.
Volgende bijeenkomst: de derde dinsdag in december. Lijkt het je leuk om aan te sluiten? Laat het dan even weten door een appje of mailtje te sturen naar Gonny Méjan, 0636075401, praktijkmejan@gmail.com.