Deel deze pagina

MUSEUMBEZOEK 1e HELFT 2023

BEZOEK LOUWMAN MUSEUM

 

Na een schitterend fietstochtje van drie kwartier over de landgoederenroute van Wassenaar, stond ik om 10.45uur bij de ingang van het Louwman Museum aan de Leidsestraatweg 57 in Den Haag.
Sommige van ons waren met de bus gekomen en anderen met de auto. In het prachtig ingerichte restaurant met allemaal geveltjes uit de vorige eeuw stond de koffie al klaar op onze gereserveerde tafel. Na een welkomswoordje van Adrine, werden we opgehaald door de gids, die ons anderhalf uur door het museum zou rondleiden.
Eerst vertelde hij het een en ander over de bijzondere auto’s op de begane grond, sommige als enige bewaard gebleven of speciaal gemaakte exemplaar. Daarna vervolgde hij de museumroute op de 1e verdieping. Daar hingen allemaal unieke reclameposters uit de tijd van het ontstaan van de automobiel. We kregen uitleg over de verschillende schilderstijlen, die invloed hadden gehad op het maken van de posters. Zo waren impressionistische en ook Art Deco invloeden duidelijk te herkennen. In het midden stond de eerste elektrische auto uit 1886, waarin de vorm het rijtuig nog duidelijk zichtbaar was. Daarna werden we rondgeleid in het deel van het museum waar de geschiedenis van het autoracen was uitgebeeld. Veel unieke exemplaren uit die tijd stonden tentoon gesteld. Ook de Austin Martin DB5 uit de James Bond film Goldfinger was hier te zien. Alle auto’s waren prachtig gerestaureerd  en gedecoreerd met kamerhoge foto’s uit die tijd . Tenslotte liepen we nog verder over de benedenverdieping waar oudere auto’s waren tentoongesteld, zoals de eerste Nederlandse Spijker en Eysink. Een voor ons een totaal onbekend merk, waarvan ook maar een heel beperkt aantal was geproduceerd. De tijd was tekort om het hele museum te bekijken en onze gids was dan ook zeker nog niet uitverteld. Een goede reden om nog eens terug te gaan.
Daarna volgde een gezellige lunch waarin er alle tijd was om na te praten. Iedereen was het erover eens dat het museum vele malen mooier was dan we hadden verwacht, met veel oog voor kleine details. Kortom meer dan een bezoek waard.

Gonny Méjan

PROGRAMMA MUSEUMLIEFHEBBERS 2023


Het wordt anders dan we gewend zijn! Er zijn vier data gepland voor een museumbezoek in 2023.


NOTEER ALVAST IN JE AGENDA


Datum                                                   Museum                               Plaats__________

Dinsdag 31 januari 2023                       Loumanmuseum                 Den Haag

Dinsdag 21 maart 2023                        Noordbrabantmuseum         's-Hertogenbosch

Dinsdag 19 september 2023                 Lakenhal                              Leiden

Woensdag 22 november 2023              Vredespaleis                        Den Haag

Met uitzondering op woensdag:

dinsdag is het museum gesloten


2 weken voor het geplande museumbezoek ontvang je info via de Groepsapp


Graag alleen aangeven als je meegaat! Dit in in verband met het aanvraag voor rondleidingen. Kosten worden hoofdelijk omgezet.

 

We spreken af om 11.00 uur in het desbetreffende museum, waar we verzamelen.

 

Mocht je in de groepsapp willen meldt dit dan bij:

Paulien 0610020468

Adrine 0610606756

 

Houdt ook regelmatig de website in de gaten voor nieuws, informatie of verslagjes van de museumbezoekjes.

 

Adrine van der Put

____________________________________________________________________________MUSEUMBEZOEK 2e helft 2022

NIEUWS VAN DE MUSEUMLIEFHEBBERS

 

Op 30 november bezochten wij met vijf dames het Museum van de Geest in Haarlem. Het museum werd uitgeroepen tot Europees museum van het jaar en heeft nog een vestiging in Hermitage in Amsterdam.

 

Een uniek museum in een bijzondere locatie “Het Dolhuijs”. Een middeleeuws gebouw, het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis. Een gebouw dat 700 jaar onderdak bood aan melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, zwervers, hoeren met syfilis, dementerende ouderen en andere mensen in geestelijke nood.

 

Verschillende kunstvormen/werken voeren je door de eeuwen heen tot nu. Ze zetten je aan het denken over stigma’s en onderschrijven het belang van de geestelijke gezondheidszorg. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mensen veranderen, of moeten onze ideeën over raar en normaal veranderen?

 

“Ooit een normaal mens ontmoet?.En beviel het?”

 

Na een heerlijke lunch in aangenaam gezelschap in een sfeervolle ambiance gingen wij weer huiswaarts.

 

Adrine van der Put
______________________________________________________________________________________


MUSEUMBEZOEK "DE ZWARTE TULP"


Na veel wikken en wegen hebben we ondanks het feit dat het museum, in verband met een tekort aan vrijwillig(st)ers pas vanaf 13.00 uur bezocht kon worden, besloten met een afgeslankt deelnemersaantal het museum in Lisse te bezoeken. Met 8 belangstellenden werd een fietstocht gepland. 4 dappere dames zijn zelfs via Zandvoort naar het museum gefietst. De andere groep van 4 heeft eerst met elkaar geluncht bij Tespelduyn. Daar kon de fiets worden opgeladen, genoten we van een voortreffelijke lunch, waarbij de huidige politiek en de toestand in de wereld ter sprake kwamen, terwijl we van een heerlijk najaarszonnetje konden genieten.

In het museum was een prachtige tentoonstelling tulpenvazen en  schilderijen. Een aantal educatieve documentaires over de geschiedenis van de tulpen was te bekijken. Op de eerste etage was een tentoonstelling over de bollencultuur.

Tevens was er een zaal ingericht waar o.a. de geschiedenis van de kalksteenfabriek werd belicht..

Al met al was het een dag met een gouden randje: stralend weer, gezonde fietstocht en weer op tijd thuis met een voldaan gevoel.


Het volgende museumuitje is gepland voor 30 november. Nader berich thierover volgt zo snel mogelijk.

_______________________________________________________________________________